- Cart is empty

Bahan Perap:
- 1kg ikan kembung
- Asam jawa
- 1 sudu kecil garam
Bahan Rebus:
- Nasi impit mini
Bahan kisar:
- 4 btg serai
- 1inci kunyit hidup
- 2biji bawang besar
- 2 inci halia
- 2 inci lengkuas
- 3 ulas bawang putih
- Jintan
Bahan memasak:
- 2 ulas bawang putih
- 3 biji bawang merah
- 4 sudu besar cili kisar
- 2 sudu kecil garam kasar
- 4 sudu gula
- 4 cawan santan
- 1 cawan air rebusan ikan
- 1 Pati ikan bilis (kiub)
- Secubit asam jawa
- 1 Kotak santan
1. PERAPKAN IKAN DAN REBUSKAN NASI IMPIT MINI
- Bersihkan ikan dan perap dengan garam serta asam jawa. Sementara itu, rebuskan beberapa paket nasi impit mini untuk dimakan bersama serunding ikan.
2. MASUKKAN DALAM AIR FRYER
- Seterusnya masukkan ikan di dalam air fryer sehingga masak. Selepas masak, carik isi ikan tersebut.
3. DITUMBUK MENGGUNAKAN BATU LESUNG
- Seterusnya tumbuk ikan dan dibiarkan berehat untuk beberapa minit sementara menyediakan bahan-bahan lain. Bahan-bahan tumisan ditumbuk halus menggunakan lesung batu.
4. MULAKAN MENUMIS!
- Panaskan minyak sebanyak 3 sudu besar dan masukkan bahan-bahan tumisan yang ditumbuk halus sebentar tadi.
5. MASUKKAN BAHAN-BAHAN LAIN
- Selepas itu, masukkan air asam jawa, santan atau oatmeal, pati ikan bilis (kiub). Kemudian, masukkan ikan yang telah dihancurkan.
6. KACAU SEHINGGA MASAK
- Akhir sekali, gaul sebati sehingga kering. Sesudahnya kering, boleh dihidangkan bersama nasi impit mini yang direbus sebentar tadi.
Siap!