- Cart is empty
 
			
			
		
Bahan Perap:
- 1kg ikan kembung
 - Asam jawa
 - 1 sudu kecil garam
 
Bahan Rebus:
- Nasi impit mini
 
Bahan kisar:
- 4 btg serai
 - 1inci kunyit hidup
 - 2biji bawang besar
 - 2 inci halia
 - 2 inci lengkuas
 - 3 ulas bawang putih
 - Jintan
 
Bahan memasak:
- 2 ulas bawang putih
 - 3 biji bawang merah
 - 4 sudu besar cili kisar
 - 2 sudu kecil garam kasar
 - 4 sudu gula
 - 4 cawan santan
 - 1 cawan air rebusan ikan
 - 1 Pati ikan bilis (kiub)
 - Secubit asam jawa
 - 1 Kotak santan
 
1. PERAPKAN IKAN DAN REBUSKAN NASI IMPIT MINI
- Bersihkan ikan dan perap dengan garam serta asam jawa. Sementara itu, rebuskan beberapa paket nasi impit mini untuk dimakan bersama serunding ikan.
 
2. MASUKKAN DALAM AIR FRYER
- Seterusnya masukkan ikan di dalam air fryer sehingga masak. Selepas masak, carik isi ikan tersebut.
 
3. DITUMBUK MENGGUNAKAN BATU LESUNG
- Seterusnya tumbuk ikan dan dibiarkan berehat untuk beberapa minit sementara menyediakan bahan-bahan lain. Bahan-bahan tumisan ditumbuk halus menggunakan lesung batu.
 
4. MULAKAN MENUMIS!
- Panaskan minyak sebanyak 3 sudu besar dan masukkan bahan-bahan tumisan yang ditumbuk halus sebentar tadi.
 
5. MASUKKAN BAHAN-BAHAN LAIN
- Selepas itu, masukkan air asam jawa, santan atau oatmeal, pati ikan bilis (kiub). Kemudian, masukkan ikan yang telah dihancurkan.
 
6. KACAU SEHINGGA MASAK
- Akhir sekali, gaul sebati sehingga kering. Sesudahnya kering, boleh dihidangkan bersama nasi impit mini yang direbus sebentar tadi.
 
Siap!
	
            

